Healthy Food and Positive Vibes

2013/08/28

How To: Healthy Vegan Pancakes

Rise and Shine! Is there anything better than the smell of fresh baked, crispy, golden pancakes in the morning? Hardly.
Pancakes are an oldie, but definitely a goody. Just for the fun of it, I've created a delicious, healthy, vegan version of this classic:

My SUPER-PANCAKE! Why "super"? Because this recipe contains several superfoods: goji berries, raw cacao, coconut milk and chia seeds. How did I manage to fit all of this into a pancake? Keep on reading...



No sugar, no dairy. Only nutrients and love.

Morgenstund hat Gold im Mund! Und mit etwas Glück auch leckere, knusprig, goldbraun gebackene Pfannkuchen. Gibt es etwas besseres am Morgen? Wohl kaum.  
Pfannkuchen sind ein zeitloser Klassiker, der immer passt. Aus der Laune heraus, habe ich heute Morgen diesem Klassiker ein Facelift verpasst und eine gesunde, vegane Version kreiert:

Meine SUPER-PANCAKES! Warum "super"? Dieses Rezept enthält mehrere sogenannte Superfoods: Goji Beeren, roher Kakao, Kokosmilch und Chiasamen. Wie habe ich es geschafft, das alles in einen Pancake zu packen? Lies einfach weiter...


THE INGREDIENTS:

  • 2 tbsp goji berries
  • 3 tbsp chia seeds
  • 10 tbsp oatmeal
  • some rice/soy/almond milk
  • 1 ripe banana
  • 1 tbsp of raw cacao powder
  • 3 to 5 tbsp of coconut milk
  • 1 package of baking soda
  • a dash of salt
  • 2 to 5 tsp of peanut butter 
  • possibly some stevia or honey for a sweeter taste


Some of the ingredients I used for my SUPER PANCAKES.
Got a sweet tooth? Just add honey or stevia...or both!

DIE ZUTATEN:
  • 2 EL Goji Beeren
  • 3 EL Chia Samen
  • 10 EL Haferflocken
  • etwas Reis-/ Soja-/ Mandelmilch
  • 1 reife Banane
  • 1 EL Kakaopulver
  • 3 bis 5 EL Kokosmilch
  • 1 Päckchen Backpulver
  • eine Prise Salz
  • 2 bis 5 TL Ernussbutter oder Erdnussmus
  • Eventuell etwas Stevia oder Honig für einen süßeren Geschmack


Prep your goji berries, chia seeds and oatmeal the night before by soaking them in water and rice milk.

HOW TO:

Start by prepping the night before: Soak your goji berries in water; the oatmeal and chia seeds can be soaked in some rice milk. This will give these two ingredients a very sticky, bulky consistency. By doing this, chia seeds can be used as a substitute for eggs. 

The next morning you can just drain the goji berries. The oatmeal and chia seeds can be used the way they are. 


SO GEHT'S:

Am besten fängst du mit der Vorbereitung schon am Abend vorher an: Die Goji Beeren werden in Wasser eingeweicht; die Haferflocken und die Chiasamen können in der Reismilch quellen. Dadurch erhalten diese beiden Zutaten eine sehr klebrige Konsistenz. Durch das Aufquellen dienen die Chiasamen nun als idealer Eiersatz.

Am nächsten Morgen einfach die Goji Beeren sieben. Die Haferflocken und die Chiasamen können einfach so, wie sie sind weiterverarbeitet werden. 


One banana is enough to give these super pancakes a delicious taste.


Then you just mash your ripe banana with a fork and mix all of the ingredients in a big bowl. Continue as you would with a regular pancake dough. However, I definitely recommend making very tiny pancakes, because they turn out way to dark if you make them too big. 



Danach wird die Banane mit einer Gabel zerdrückt und alle Zutaten werden in einer großen Schüssel gemischt. Im Prinzip verfährt man ab jetzt genau so, wie man es mit klassischen Pfannkuchen tun würde. Allerdings empfehle ich dir, nur sehr kleine Pfannkucken zu backen. Denn je größer sie sind, desto schwerer ist es, sie nicht zu verbrennen. 



Super easy: Toss it all into a bowl and mix.

Be sure to make these pancakes as tiny as possible so they won't burn.


GARNISH AND TOPPING:

Of course you can always go with the standard: maple sirup. Unfortunately, I didn't have any in my kitchen so I just mixed some coconut milk with vanilla flavor from Dr. Oetker (see picture below). For garnish I used some fresh grapes and some frozen raspberries. Delicous!

GARNIEREN UND VERZIEREN:

Natürlich kann man hier immer zum Klassiker greifen: Ahornsirup. Ich hatte heute morgen aber leider keinen. Deshalb habe ich einfach etwas Kokosmilch mit Vanille Aroma von Dr. Oetker gemischt und darüber gegeben (siehe Bild unten). Zum Verzieren und für die Extraportion Vitamine gab es bei mir ein paar Tafeltrauben und gefrorene Himbeeren. Lecker!



Mix a few drops of this with some coconut milk and you got yourself a delicious pancake topping. My tip: store the mix in the fridge or freezer before serving it.



Let me know how you liked this twist of the good old breakfast classic. Do you have a "healthy version" for pancakes? I'd love to try it!


Ich bin gespannt, wie dir mein "Facelift" für den klassischen Pfannkuchen geschmeckt hat. Hast du selbst eine "gesunde Version" für Pfannkuchen? Ich würde sie gerne ausprobieren!




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